شما هم میترسید؟
اولین کاری که خیلیها بعد از بیدار شدن از خواب انجام میدهند، سر زدن به گوشی است. آنها لایک کردن مدام عکسها و پیامهایی که مضمون و زیباییشان چندان هم مهم نیست اما تعدادشان ممکن است به صدها عکس و متن برسد را وظیفه خود میدانند. به همین ترتیب آخرین کار روزانهشان بعد از مسواک زدن و رفتن به تختخواب هم چک کردن گوشی است. آنها میترسند که مبادا از خبری و یا اتفاقی و یا حتی عکسی که هر لحظه احتمال دارد منتشر شود، جا
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
چگونه فرزندم را از تبلتش جدا کنم؟
در رستوران نشسته بودیم و منتظر سرو غذا که چشمم به میز کناری افتاد، پسر بچهای شش هفت ساله، در حالی که تبلتش در کنار دستش بود و به طور جالبی مات صحنههای هیجانانگیز آن، غذا میخورد...
پس از صرف غذا از رستوران خارج شدم، هنوز خیلی دور نشده بودم که دیدم که آن خانواده هم از رستوران خارج شدند و به سمت اتومبیلشان حرکت کردند، جالب این که در حین راه رفتن هم پسرک، چشم از تبلتش بر نمیداشت و مادرش دستش را گرفته بود تا زمین نخورد!
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
تا دیر نشده قوانین را اجرا کنید!
بسیاری از والدین درباره استفاده زیاد فرزندانشان از تلفن همراه و تبلت و هدر دادن زمانشان در فضای مجازی ابراز نگرانی کردهاند. آنها میدانند این وضعیت نادرست و شاید حتی خطرناک باشد اما نمیدانند چه راهحلی برای رفع این مسئله به کار گیرند. گاهی گرفتن گوشی موجب گریه و ناآرامی کودک میشود و والدین برای آرام کردنش، گوشی همراه را به او بازمیگردانند. این رفتار شاید در همان لحظه بتواند کودک را ساکت کند اما باعث میشود که او برای رسیدن به خواستههای غیرمنطقیاش مدام از این ابزار استفاده کند. کودکانی با سنین بالاتر نیز با لجبازی و پرخاشگری والدین را مجبور میکنند تا در مقابل استفاده زیادشان از فضای مجازی سکوت کنند. پدر و مادرهای امروزی این سوال را میپرسند که چه باید کرد؟ و راهحل مناسب چیست؟ یکی از اولین توصیههای مشاوران خانواده درسا برای ایجاد مدیریت زمان در استفاده از تبلت و گوشی تلفن همراه توسط بچهها، قانونگذاری در خانه است.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
دوست مجازی فرزندتان باشید

پیش از شکلگیری و گسترش فناوری و ابزارهای وابسته به آن، ارتباطات اجتماعی افراد را زمان و مکان محدود میکرد. تصور گفتوگو در همین لحظه با کسی در آن سوی کرهی زمین، تصوری غیر قابل باور بود. نوجوانان جز با افرادی که در مدرسه، محله و یا مکانهای پیرامونشان ملاقات میکردند، دوست نمیشدند و دایره ارتباطات آنان محدود و کوچک بود. اما امروزه فضای مجازی بعد مسافت را از میان برداشته، بیمکانی این دنیای گسترده موجب شده تا
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
بچه ربایی با کمال میل بچه!
(نفر اول) سلام!
؟
الو!
جواب نمیدی؟ سلام کردم.
چقدر عکس پروفایلت باحاله! کجاست؟
(نفر دوم) سلام. آره. خودم عکسشو گرفتم.
(نفر اول) واقعا! عالیه! پس لازم شد چند تا عکس ازم بگیری? راستی اسم من سیاوشه. اسم تو چیه؟
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
کودکتان را در دنیای مجازی رها نکنید

شما از آن دسته والدینی هستید که فرزندتان را با گوشی یا تبلت تنها میگذارید تا به کارهایتان برسید یا فکر میکنید فرزندانتان را در فضای مجازی به درستی همراهی میکنید؟ این مقاله به شما کمک میکند ضرورت همراهی، موقعیت خودتان در این همراهی و راههای همراهی با فرزندانتان در فضای مجازی را بشناسید.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
کتابِ همراه؛ استفادهی هوشمندانه از تلفن هوشمند

ممکن است توی مترو باشیم یا توی تاکسی و ترافیک شدید باشد، ممکن است در سفر باشیم و منظره برای تماشا کردن آنقدرها هم جذاب نباشد، ممکن است در اتاق انتظار مطب پزشک باشیم و حوصلهمان از این همه انتظار سر رفته باشد. به خودمان بگوییم کاش میتوانستم کتابی که مشغول خواندنش هستم را با خودم بیاورم. بعد یادمان میآید که آن کتاب ششصد صفحهای را نمیشود به راحتی اینطرف و آنطرف برد! درست است که بیکاریم و زمانمان دارد تلف میشود اما نمیشود یک کتاب قطور را با خودمان همهجا حمل کنیم! ولی فناوری در این شرایط به کمکمان آمده است. ما میتوانیم یک کتاب ششصد صفحهای را یکجا در تلفن همراهمان داشته باشیم و در هر موقعیتی به جای هدر رفتن زمان، مطالعه کنیم. برای آدمهای اهل کتاب پیدا کردن زمانهای کوتاه خواندن هم مغتنم است و هم لذتبخش!
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
والدین، فرزندان و تلفن هوشمند

شاید در سالهایی نه چندان دور، استفاده کردن یا استفاده نکردن از ابزارهای دیجیتال و ورود یا عدم ورود به دنیای فناوری، یک انتخاب بود. اما امروزه، ابزارهای دیجیتال جزء لاینفک زندگی بشر است و در قالبهای گوناگونی ایجاد وابستگی کرده و تأثیر به سزایی در تغییر سبک زندگی داشته است. در همین زمینه، تلفنهای هوشمند به عنوان یکی از ابزارهای دیجیتال قدرتمند، پویا، در دسترس و دائم در حال تغییر بر روی فرهنگ و کیفیت زندگی و شخصیتی افراد، تأثیرات قابل تأملی دارد. این ابزار قدرتمند بخشی از زندگی همهی ماست و حتی اگر بپذیریم که میتوانیم سهم آن را در زندگی خود کم یا زیاد کنیم، حذف کردنش از زندگی چیزی نزدیک به محال است و به لحاظ منطقی نیز پاک کردن صورت مسئله راه درستی برای حل مشکل نیست. زیرا این ابزار همانند یک شمشیر دو لبه است. به این معنی که به میزان مضر بودن میتواند مفید بوده و عامل پیشرفت فردی و اجتماعی باشد و آنچه میتواند در این تقابل سهم تأثیر بیشتری داشته باشد، فرهنگسازی و افزایش آگاهی است.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
آیا شما یک معتاد فضای مجازی هستید؟

استفادهی بیرویه از هرچیزی اعتیاد است و مصرفکننده معتاد نامیده میشود. اینکه روزمان را با فضای مجازی به شب گره بزنیم و سرمان همیشه به این فضا گرم باشد و دائماً در آن حضور داشته باشیم، یعنی باید نگران شویم و یک تست اعتیاد به فضای مجازی از خودمان بگیریم. البته ناگفته نماند که آدمهایی که بنا بر شرایط شغلی و زندگیشان با هدف انجام کار و یا تحقیق و پژوهش ساعات زیادی از اینترنت استفاده میکنند را نمیتوان معتاد نامید. اعتیاد زمانی شکل میگیرد که فرد رابطه خود را با واقعیت از دست میدهد و در فضای خیالی خودش زندگی میکند و نمیتواند با زندگی روزمره ارتباط برقرار کند.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
چند نکته مهم برای ایمنسازی خانواده در فضای مجازی
فضای مجازی با همه فرصتهایی که برای کاربران ایجاد مینماید، آسیبهای مخربی نیز برای خانواده و بخصوص برای کودکان به همراه دارد. یادگیری روشهای امن ماندن در فضای مجازی امری بسیار مهم و ضروری برای حفظ سلامت روحی و روانی خانواده است. امروزه ثابت شده است هر چقدر که سازمانهای ذیربط در جهت افزایش امنیت بکوشند، باز هم در صورت عدم رعایت موارد ایمنی بزرگترین ضربهها به کاریران وارد خواهد شد چرا که مجرمین سایبری با پیچیده شدن لایههای امنیتی شرکتها و سازمانها و افزایش قدرت تجهیزات امنیتی برای رسیدن به اهداف خود به سراغ کاربران آمدهاند. در این راستا خانواده میتوانند با رعایت 6 نکته مهم تا حدود زیادی امنیت خود را تأمین نمایند. در ادامه این راهکارها تشریح خواهند شد:
-شناخت تهدیدات و آسیبهای فضای مجازی
لازم است کاربران فضای مجازی از آسیبها و تهدیدات فضای مجازی شناخت کاملی داشته باشد، والدین باید این آسیبها را شناخته و به کودکان خود آموزش بدهند. از جمله خطرات این فضا میتوان به وجود ویروسها، بد افزارها، هکرها، افراد سودجو و ... اشاره نمود. همچنین احتمال آسیبهای روحی، روانی و جسمی مختلفی برای کاربران در این فضا وجود دارد.
-افزایش سواد رسانهای خانواده
به زبان ساده سواد رسانه قدرت درک و فهم پیامهای موجود در محتواهای رسانهای است که به کاربر کمک میکند تا هدف و منظور تولید کننده پیام را درک کند و بتواند با شناخت روشهای اقناعی به کار رفته در آن، پیام پنهان در یک محتوای رسانهای را دریابد. با افزایش سواد رسانهای خانواده میتوان امیداوار بود که مجرمین سایبری نتوانند به راحتی با استفاده از تکنیکهای مهندسی اجتماعی بر قربانی نفوذ و اطلاعات مهم او را به سرقت ببرند.
-رعایت مسائل امنیتی و فنی فضای مجازی
با پیشرفت تکنولوژی شمار بدافزارها، باج افزارها و ... در فضای مجازی به شدت افزایش یافته است. این موضوع میتواند با کوچکترین بیاحتیاطی بزرگترین ضربهها را به شما وارد کند. در این خصوص شما میتوانید با رعایت برخی مسائل و استفاده از ابزارهای ساده ولی کاربردی تا حد ممکن این تهدیدات را خنثی نمایید، از جمله؛
۱-گذاشتن گذرواژه مناسب: برای عدم نفوذ به اطلاعات شخصی و سوءاستفاده از آن باید بر روی ابزارها و برنامههای مهم گذرواژههای مناسب (حداقل 8 کاراکتر، استفاده همزمان از حرف، عدد و علامت و ...) گذاشت.
۲-رمزگذاری دادههای مهم: در صورتی که دادههای مهم مانند عکسهای خصوصی و یا اطلاعات بانکی دارید، میتوانید از ابزارهای مختلف مانند bitlocker، winrar و... استفاده نمایید.
۳-نصب آنتی ویروس: اولین و مهمترین اقدام در استفاده از هر گونه ابزار دیجیتال، نصب و استفاده از آنتی ویروس میباشد. آنتی ویروسهای مختلفی در بازار وجود دارد. ولی نکته مهم استفاده از نسخه اصلی یک ضد بدافزار است. چرا که استفاده از نمونههای غیراصل به دلیل عدم بروزرسانی کارایی نرمافزار را به شدت کاهش میدهد و میتواند خطرآفرین هم باشد.
۴-نصب نرمافزار از سایتهای معتبر: نرمافزارها را از سایتهای معتبر مانند درسا بازار که اعتبار آنها مورد تأیید است، دانلود نمایید. همچنین در نصب این نرمافزارها سطح دسترسیهایی که برای شروع به کار نیاز است را بررسی کنید.
۵-بهکارگیری برنامههای ضد جاسوسی: جاسوسافزارها در پی جمعآوری اطلاعات رایانه یا موبایل شما هستند که ممکن است خودشان را در یک نرمافزار محبوب مانند تلگرام مخفی نمایند. برای مقابله با جاسوسافزارها که امروزه در فضای مجازی همهگیر شدهاند، نصب برنامههای ضد جاسوسی بسیار مهم است. اگر از یک نسخه Internet Security استفاده کنید علاوه بر ضد بدافزار از یک برنامه ضد جاسوسی هم برخوردار میشوید.
۶-برنامههای ضد باجافزار: بسیاری از ابزارهای دیجیتال هدف حملات باجافزاری قرار میگیرد. فرض کنید کلیه اطلاعات مهم و عکسهای شخصی شما در رایانه است که ناگهان با پیغامی مبنی بر پرداخت پول در عوض رمزگشایی اطلاعاتتان مواجه میشوید. «وانا کریپت» از نمونههای جدید این باجافزارها میباشد. شما میتوانید با نصب ضد باجافزارها و بروزرسانی آن از این اتفاق جلوگیری نمایید.
۷-تنظیمات امنیتی تلفن همراه و رایانه: هر ابزاری دارای تنظیماتی میباشد که اگر درست انجام نشود ممکن است افراد سودجو بتوانند از آن سوءاستفاده بنمایند. مانند تنظیمات remote desktop و ...
۸-تهیه نسخه پشتيبان: برای اطمینان از اینکه اطلاعات شما در امنیت باشد، بهتر است از کلیه دادههای خود پشتیبان تهیه کرده و آن را در فضایی مستقل مانند یک حافظه جانبی یا رایانه جداگانه ذخیره کنید.
تهیه شده در گروه محتوایی درسا- علیمحمد رجبی
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی، خانواده، آسیب
فضای مجازی و دردسرهای آن
عدهای از والدین در استفاده فرزندانشان از فضای مجازی کاملاً سختگیرانه برخورد میکنند و با منع ورود آنان به فضای مجازی، بچهها را از دنیای فناوری دور نگه میدارند. عدهی دیگری نیز با دادن گوشی شخصی به فرزندانشان اختیار تام میدهند. اما واقعیت این است که هر دو روش چندان موثر و نتیجهبخش نیست. اگر والدین با آگاهی از مزایا و مضرات فضای مجازی با فرزندانشان همراه شوند و اصل ایمنسازی را رعایت کنند، میتوانند از فرزندانشان در فضای مجازی محافظت کنند. این ایمنسازی از طریق رعایت چند نکته مهم حاصل میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم؛
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
یاد بگیریم و به فرزندانمان هم یاد بدهیم
امروزه ابزارهای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی هستند. این ابزارها در قالبهای گوناگونی وابستگی ایجاد میکنند و حتی سبک زندگی آدمها را تغییر میدهند. این ابزارهای قدرتمند بخشی از زندگی همهی ما و دریچهی ورود به فضای مجازی هستند. حتی اگر بپذیریم که میتوانیم سهم آنها را در زندگی خود کم یا زیاد کنیم، حذف کردنش، چیزی نزدیک به محال است. به لحاظ منطقی نیز پاک کردن صورت مسئله، شیوهی درست و کارآمدی برای حل مشکل نیست زیرا این ابزار همانند یک شمشیر دولبه به میزان مضر بودن میتواند مفید بوده و عامل پیشرفت فردی و اجتماعی باشد. آنچه میتواند در این تقابل تأثیرگذار باشد، فرهنگسازی و افزایش آگاهی است.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
درباره نقض حریم شخصی چه میدانید؟
حضور در فضای مجازی و استفاده از خدمات مختلف در اینترنت ایجاب میکند تا خود و خانواده را در برابر تهدیدات متعدد حریم خصوصی ایمن کنیم و با رعایت اصول پیشگیرانه، هکرها و سارقین اطلاعات را ناکام بگذاریم. رعایت این نکات و راهکارها زمینهساز حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی خواهد بود. در ادامه پس از تعریف حریم خصوصی و انواع آن، اقدامات اساسی برای حفاظت از اطلاعات و منابع رایانهای در برابر هکرها و اصول استفاده ایمن از اینترنت را بیان میکنیم.
حریم خصوصی چیست؟
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
دومین یادداشت حجت الاسلام علیرضا پناهیان با عنوان «سبک زندگی منفعلانه با موبایل» در پایگاه اطلاعرسانی بیان معنوی منتشر میشود. در بخشی از این یادداشت آمده است: «آنچه مهمتر از رفتارهای خوب و بد ماست، عادتهایی است که این رفتارها در ما به جای میگذارند. بدترین قسمت یک رفتار بد، عادت بدی است که در ذهن و روحیۀ ما به جای میگذارد؛ و بهترین قسمت یک رفتار خوب عادت خوبی است که در ذهن و روحیۀ ما به جای میگذارد.» یادداشت حجت الاسلام پناهیان را در ادامه میخوانید:
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی، موبایل ،یادداشت
با فضای مجازی میتوانیم چند برابر پیشینیان ثواب ببریم و جهاد کنیم!
بیتردید اگر توان رویارویی صحیح با امتحان فضای مجازی را نداشتیم، خداوند چنین آزمونی را پیش روی ما قرار نمیداد. فضای مجازی واقعاً مسئولیت ما را سنگینتر کرده است و میتوانیم چند برابر پیشینیان ثواب ببریم و جهاد کنیم. همانطور که میتوانیم چندین برابر دچار ضعف و معصیت شویم.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: استاد پناهیان ،ثواب ،جهاد ،فضای مجازی، پناهیان
در ارتباط با خطرات فضای مجازی، نباید صرفاً منفعلانه برخورد کنیم
در ارتباط با خطرات فضای مجازی، نباید صرفاً منفعلانه برخورد کنیم؛ باید ضمن محافظت از آنچه میخواهند از ما بگیرند، از فرصتهای این فضا استفاده کنیم. وقتی به فرصتهای فضای مجازی نگاه میکنیم، به سهولت درمییابیم چقدر جای این فناوری برای افزایش هدایت بشر و نجات انسانها خالی بود، و... شاید این فرصتها یکی از زمینههای پدید آمدن مقدمات ظهور باشد.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: ارتباط ،استاد پناهیان ،خطرات ،فضای مجازی ،پناهیان
فضای مجازی(1)
با فضای مجازی چه کار کنیم؟
فضای مجازی محل امتحانها و تکلیفهای جدید ماست؛ امتحاناتی که ماهیت متفاوتی نسبت به دیگر آزمایشهای انسان در قرون و اعصار گذشته ندارند، ولی متناسب با وضعیت انسان معاصر مختصات خاصی پیدا کرده است. همچون تمام امتحانات دنیا، نه میتوان کاملاً آن را کنار گذاشت و نه میتوان به راحتی از آسیبهایش در امان بود. همۀ دنیا همینطور است.
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: استاد پناهیان ،عبارات کوتاه ،عکس نوشته ،فضای مجازی ،پناهیان
راهکارهای حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی
صرف نظر از وظایف پلیس، دولت و ارگانهای اجتماعی، هر یک از افراد نیز به لحاظ ضرورت پیشگیری باید در هر شرایطی اقدام به حفظ حریم شخصی خود نمایند. مهمترین اقدامات در راستای حفظ حریم شخصی در فضای مجازی شامل موارد زیر است؛
-افزایش آگاهی: کاربران و خانوادهها باید سعی نمایند در حد ممکن اطلاعات خود را در خصوص تهدیدات و آسیبهای فضای مجازی افزایش دهند.
-دقت و تأمل قبل از بارگذاری اطلاعات و یا تصاویر در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی: دقت داشته باشید که بارگذاری هرگونه عکس شخصی در هر گروه یا صفحه خصوصی میتواند منجر به پخش آن در کل فضای مجازی گردد.
-انتخاب گذرواژه مناسب: سعی کنید از گذرواژهها یا همان پسورد مناسب، ترکیبی و پیچیده که حداقل 10 کاراکتر شامل حرف بزرگ، حرف کوچک، عدد و علامت باشد استفاده کنید.
-آنتی ویروس: از آنتی ویروسهای مطمئن، اصلی و بروز استفاده نمایید.
-رمزگذاری دادهها: در صورتی که دادههای مهم مانند عکسهای خصوصی و یا اطلاعات بانکی دارید میتوانید با استفاده از ابزارهای مختلف مانند bitlocker، winrar و ... آنها را فشرده و قفل کنید.
-نصب نرمافزار از سایتهای معتبر: نرمافزارها را از سایتها و برنامکهای معتبر مانند درسا بازار که اعتبار آنها مورد تأیید است، دانلود نمایید. همچنین در نصب این نرمافزارها سطح دسترسیهایی که برای شروع به کار نیاز دارند را بررسی کنید.
-بهکارگیری برنامههای ضد جاسوسی: جاسوس افزارها در پی جمعآوری اطلاعات رایانه یا موبایل شما میباشند که ممکن است خودشان را در یک نرمافزار محبوب مانند تلگرام مخفی نمایند. برای مقابله با جاسوسافزارها که امروزه در فضای مجازی همهگیر شدهاند، نصب برنامههای ضد جاسوسی بسیار ضروری است.
-تنظیمات امنیتی تلفن همراه و رایانه: هر ابزاری دارای تنظیماتی است که اگر درست انجام نشود امکان سودجویی را برای کلاهبرداران فراهم میکند. remote desktop از جمله این تنظیمات است.
-تهیه نسخه پشتيبان: برای اطمینان از اینکه اطلاعات شما در امنیت میباشد، بهتر است از تمام دادههای خود پشتیبان تهیه کرده و آن را در فضایی مستقل مانند یک حافظه یا رایانه جداگانه ذخیره نمایید.
-آموزش به کودکان: با توجه به اینکه در حال حاضر کودکان بیشتر متمایل به بازیهای آنلاین میباشند و ممکن است در این حین طعمه افراد سودجو گردند، لازم است که به طور کامل آموزش ببینند. علاوه بر این میتوان اقدام به تعیین قوانین خاصی برای آنها نمود تا بدانند که هرگز نباید اطلاعات و عکسهای شخصی خود را در فضای مجازی منتشر کنند.
-برای آنلاین بودن خود محدودیت تعیین نمایید: نیازی نیست همیشه آنلاین باشید. برای خود و فرزندانتان وقت خاص و محدودی برای برخط بودن تعیین نمایید.
-وبگردی با هدف: وبگردی بیهدف علاوه بر آسیبهایی که دارد، ممکن است شما را به سمت افراد سودجو و پلیس هدایت نماید. در فضای مجازی با هدف باشید.
-استفاده از دیواره آتش: پیکربندی فایروال خود را به دقت انجام دهید تا از نفوذ به رایانهتان جلوگیری شود.
-لینکهای مبهم: به هیچ وجه در شبکههای اجتماعی، چترومها و ... روی لینکهایی که از آنها مطمئن نیستید کلیک نکنید.
-ایمیلهای ناشناس: سعی کنید ایمیلهای ناشناس را باز نکرده و همچنین لینکهای درون آن را باز نکنید.
-از پر کردن فرمهایی که از شما اطلاعات مهم و شخصی میخواهند پرهیز کنید.
جمعبندی:
۷۸ درصد سارقین و مجرمین سایبری اطلاعات مربوط به قربانیان خود را از طریق جمعآوری اطلاعات شخصی آنها که قبلاً منتشر کردهاند، به دست میآورند، پس مراقبت از حریم خصوصی و حفظ اسرار و اطلاعات مهم با ارزش به ما کمک میکند تا گرفتار مجرمین و تبهکاران سایبری نشویم و بتوانیم از این فضا و محیط به صورت امن و سالم استفاده کنیم.
افزایش مهارت، آگاهی، خودکنترلی و مراقبت از رفتارهای اینترنتی میتوانند بخش زیادی از تهدیدات موجود علیه حریم خصوصی ما را خنثی کند.
تهیهشده در گروه محتوایی درسا- علیمحمد رجبی
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
اعتیاد به اینترنت چه بلایی سر خانوادهها میآورد؟!
اگر شما هم بیننده سریال «محله گل و بلبل 3» بوده اید، حتماً دیده اید که اعتیاد به فضای مجازی ممکن است چه بلایی سر ما بیاورد! درست مثل امید جهان که تبلت به دستش چسبیده بود، احساس میکنیم که دستهای ما هم به گوشی چسبیده است! در حقیقت آن قدر به فضای مجازی میچسبیم، که از یک جایی به بعد فضای مجازی ما را رها نمی کند. این خطر در مورد همه آدمها هست و صرفاً بزرگترها نیستند. تصور کنید اگر یک کودک یا نوجوان، به تبلتش معتاد بشود، سبک زندگیاش به طرز ناامیدکنندهای تغییر میکند. اعتیاد به اینترنت میتواند از یک دانشآموز درسخوان و رتبه اول، یک حسن کچل تنبل و بیعار بسازد! و نقشه چیدن سیبها تا دم در حمام را باید اجرا کنیم!
"نداشتن هدف"، دلیل اصلی اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی
اولین دلیلی که به اینترنت معتاد میشویم این است که برای فعالیت در اینترنت، زمانی تعیین نمی کنیم! و شاید اساساً برای استفاده از اینترنت، هدفی نداریم. صرفاً میرویم که پستها و مطالبی که در اینترنت هستند، ما را سرگرم کنند. هر طور شده سعی میکنیم که فقط چند دقیقه در فضای مجازی بچرخیم و بعد به کارهایمان برسیم. چند دقیقه، تبدیل به چند ساعت میشود. و این چند ساعتها، مدام تکرار میشود تا جایی که چشم باز میکنیم و میبینیم که تمام وقت خالی روزهایمان را فضای مجازی هدر داده است. وقتهایی که میتوانستیم به کارهای مفیدتری بپردازیم. حتی اگر قرار نبود کاری انجام بدهیم، میتوانستیم سرگرمیهای بسیار مفیدتری داشته باشیم و از فضای مجازی هم استفاده کرده باشیم.
"توهم دانش"؛ خطری که باید مراقب آن بود
مطالعه کردن، یکی از سرگرمی هایی است که ما فراموش میکنیم. بیشتر وقتی که در فضای مجازی میگذاریم، احتمالاً خواندن مطالب کوتاهی است که به عنوان کپشن یا مطالب کوتاه در شبکه های اجتماعی منتشر شده اند. خیلی کم پیش میآید که حتی سری به سایت های معتبر بزنیم و یک مطلب طولانی را مطالعه کنیم.
دلیلی که این باعث میشود فضای مجازی ما را به بیراهه ببرد نیز همین است. تصور میکنیم با خواندن یک مطلب کوتاه، یک ویدیوی یک یا چند دقیقه ای، دنبال کردن یک صفحه آموزشی یا خواندن مطالب کوتاه و ناقص، میتوانیم دانش کاملی از یک موضوع به دست بیاوریم. در حالی که اینها، فقط توهمی از دانش هستند.
مطالب آموزشی کوتاهی که در شبکه های اجتماعی میخوانیم، صرفاً مسیر را برای ما روشن میکند. برای این که دانش بهتری به دست بیاوریم، باید سراغ مطالعه کتاب های مناسب و مطالب طولانی تر باشیم.
استفاده از برنامکهای آموزشی؛ راه حل جایگزین برای کودکان
کم کم باید به دنبال جایگزینی مناسب برای شبکه های اجتماعی باشیم. مخصوصاً برای کودکان، گشت و گذار در شبکههای اجتماعی، میتواند باعث مواجه شدن با خطراتی بشود که آمادگیاش را ندارند. برای کودک این خطرات، چندان شناخته شده نیستند. اما در صورتی که به استفاده از فضای مجازی علاقه دارند، استفاده از برنامک های مخصوص به خودشان، راه حل جایگزین است.
درسابازار، به کودکان این فرصت را می دهد که برنامک های مرتبط با خودشان را پیدا و دانلود کنند. به احتمال خیلی زیاد کودکان از گوشی های اندروید استفاده می کنند و درسابازار هم یک بازار مخصوص برنامک های اندرویدی است.
دسته بندی های درسابازار به گونه ای است که هر کودک یا نوجوانی با هر سلیقه ای می تواند برنامک مورد علاقه اش را پیدا کند. این دسته بندی ها شامل «داستان صوتی»، «کارتون های جذاب روز»، «برنامک های آموزشی» و... بازی های سرگرم کننده و آموزنده است.
مصطفی مردانی
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی
هوا را از من بگیر، اینترنت را نه! | معضلی مهم به نام اعتیاد به اینترنت
اگر تا دیروز فقط بزرگترها مخاطب فضای مجازی بوده اند، این روزها نوجوانان و حتی کودکان هم علاقه دارند که از اینترنت استفاده کنند. از آن جایی که فضای مجازی فواید و مزایای بسیاری دارد، این میزان علاقه چندان بی دلیل نیست. اما هر از گاهی، بعضی از اتفاقات و ماجراهای دردناک فضای مجازی، نگاههای منفی را نسبت به این فضا افزایش میدهد. در این گونه موارد، والدین نمیدانند که به مزایای فضای مجازی نگاه کنند یا به خطراتش؟ و اگر قرار است کودک یا نوجوان آنها هم از این فضا استفاده کند، چه طور آن را مدیریت و راهنمایی کنند. همه این سوالات، باعث میشود که ترس والدین پابرجا بماند تا جایی که حتی خودشان هم استفاده از اینترنت را محدود میکنند. اما واقعاً فضای مجازی این قدر ترسناک است؟
افزایش استفاده روزمره از اینترنت و فواید بالایی که دارد، باعث شده است که کمتر به نوع استفادهمان از فضای مجازی فکر کنیم. گاهی این قدر نسبت به فواید این فضا اغراق میشود که دل کندن از گوشی و تبلت و لپتاپ سخت میشود. هر لحظه دوست داریم که به این فضا متصل باشیم. جوری به این فضا اعتیاد پیدا میکنیم که انگار اگر اینترنتمان قطع بشود، نفسمان هم قطع میشود! اینترنت مفید و موثر است، بسیاری از کارهای ما را جلو میاندازد، انجام خیلی از کارهای روزانه را سریع تر میکند، اما نباید یادمان برود، اینترنت هم مثل هر چیز دیگری، یک ابزار است. قرار نیست همه چیز باشد.
اعتباد به اینترنت به کودک و نوجوان منتقل میشود
نگاه کودک و نوجوان به والدینش است. وقتی میبیند که پدر یا مادرش یا هر دو، ساعتهای زیادی را غرق در گوشی یا لپتاپ خود هستند، دوست دارند از این رفتار تقلید کنند. این که شما چه طور از این ابزار استفاده میکنید برای آنها مهم نیست. کودکان و نوجوانان فقط رفتار شما را تقلید میکنند، آن هم به شیوه خودشان.
شاید شما فقط در حال ارتباط با دوستان و اقوام خود هستید، در حال استفاده از یک برنامه مفید آموزشی هستید، اما کودک و نوجوان این رفتار شما را نمیبیند. او فقط محرومیتش را از والدینش میبیند. این رفتار، به او هم منتقل میشود و تلاش میکند که همان رفتار را برای تلافی کردن این محرومیت، تکرار کند.
ساعت بدون اینترنت داشته باشیم!
یکی از بهترین راهکارهایی که میتواند به افزایش تعامل بین والدین و فرزندان منجر بشود، ساعاتی است که همه دور همدیگر جمع میشوند. قدیمترها همه خانواده سر سفره شام جمع میشدند و با هم صحبت میکردند. یا حداقل زمانی را برای دور هم بودن خودشان تعیین میکردند. اما با گذشت نسلها، کم کم این رسم قدیمی کمرنگ شده و فاصله بین والدین و فرزندان نیز بیشتر شده است. گاهی شده که حتی سر میز شام هم، دست از اینترنت برنمیداریم و سرمان توی گوشی است.
می توانیم ساعتی را بدون فضای مجازی تعیین کنیم. که شامل شام خوردن، بازی کردن، و تعامل با همدیگر باشد. مشکلات زیادی هستند که با صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن بین اعضای خانواده حل میشود. بخشی از این مشکلات هم میتواند به فضای مجازی مرتبط باشد. اما بهتر است در این مدت، از سرگرمیهای دیگری مثل کتاب خواندن دورهمی، بازیهای دسته جمعی و... استفاده کنیم که باعث بهبود رابطهها در خانوادهها میشود.
صمیمیت بین والدین و فرزندان باعث میشود که آسیبهای بیرونی کمتری به آنها وارد شود و مشکلاتشان را با پدر و مادرهایشان مطرح کنند. مطرح شدن مشکلات باعث میشود که آسیبها لحظه به لحظه کمتر شود.
محتوای مفید را به کودکانتان معرفی کنید
ابزارهای مفیدی وجود دارند که خیال پدر و مادرها را تا حدی راحت میکند. یکی از این ابزارها، دنیای درسا است. دنیای درسا، یک برنامک محافظتی اندرویدی است که روی گوشی پدر و مادرها نصب میشود. پدر و مادرها میتوانند دنیای درسا را فعال کنند و بعد آن را دست کودکشان بدهند.
با فعال شدن دنیای درسا، برنامکهای مجاز کودکان را باز میگذارید و بقیه خود به خود بسته میمانند. مدت زمان استفاده کودک از فضای مجازی را تعیین میکنید (حداکثر دو ساعت) و بعد گوشی را در اختیار آنان قرار میدهید. این برنامک کمک میکند که رفتارهای خطرناک دیگر کاربران، آسیب کمتری به کودک بزند و والدین نیز در جریان خطرات احتمالی آنها قرار بگیرند. برای دریافت و نصب دنیای درسا کافی است، عدد 84 را به 3003 پیامک کنید یا از طریق لینک زیر آن را دانلود نمایید.
دنیای درسا
تولید محتوای درسا. مصطفی مردانی
موضوعات مرتبط: فضای مجازی
برچسبها: فضای مجازی