آزمایش کوروناویروس چطور انجام میشود؟
سازمان جهانی بهداشت به پزشکان توصیه میکند نمونههای متعددی از جمله از بینی و سوآب گلو، خون و خلط از مجرای تنفسی تحتانی برای آزمایش بردارند.
برای یافتن ردپای ژنتیکی ویروس در آزمایشگاه از روشی به نام «واکنش زنجیرهای پلیمراز با آنزیم نسخهبردار معکوس» (RT-PCR) استفاده میکنند.
آنزیم نسخهبردار معکوس ماده ژنتیکی این ویروس را که از نوع RNA تکرشتهای است، نسخهبرداری میکند و بعد از روی آن یک نسخه دورشتهای مکمل از نوع DNA ساخته میشود.
سپس این ماده ژنتیکی با استفاده از واکنش زنجیرهای پلیمراز تکثیر میشود تا حدی برسد که قابل شناسایی با نور فلورسانس باشد که مقدار و نوع ماده ژنتیکی را تعیین می کند.
آنالیز ماده ژنتیکی در دو مرحله انجام میشود.
توجه داشته باشید که نام رسمی ویروس جدید کورونا «سارس-کوروناویروس-۲» (SARS-CoV-2) است. علت این نامگذاری این است که این ویروس شباهت زیادی به کوروناویروس دیگری دارد که عامل «نشانگان حاد شدید تنفسی» یا سارس است و در سالهای ۲۰۰۲ – ۲۰۰۳ شایع شد.
در مرحله اول آزمایش تشخیص داده میشود آیا کد ژنتیکی ویروس مربوط به خانواده کوروناویروسهای شبیه سارس است یا نه.
اگر پاسخ مثبت بود در مرحله دوم آنالیز ژنتیکی بیشتری انجام میشود تا مشخص شود آیا این ویروس به طور خاص ویروس جدید کورونا یا SARS-CoV-2 است یا نه.
مدت زمان رسیدن به نتیجه آزمایش ممکن است بسته به کشورهای گوناگون و نوع کیت مورد استفاده از چند ساعت تا چند روز متفاوت است.
البته مثبت شدن این آزمایش بستگی به این دارد که فرد آنقدر بیمار باشد که مقدار زیادی ویروس در نمونههایی که از او به دست میآید، وجود داشته باشد.
در صورتی کیتهای آزمایش در اختیار نباشد، پزشکان با دیدن الگوی خاصی در سیتیاسکن ریههای بیماران میتوانند تشخیص بالینی بیماری را بدهند.
نظرات شما عزیزان: