این طور نیست که هرگاه ثروت وجود داشته باشد، خوشبختی خود به خود از راه برسد. البته اگر بقیه عوامل خوشبختی جمع باشد ثروت چیزی بسیار خوب خواهد بود. به اصطلاح، ثروت برای خوشبختی علت تامه نیست تا خوشبختی ملزوم آن باشد. «بدون تردید، کانون گرم خانواده و صفای آن، با پول، شهرت و ... ارتباط مستقیم ندارد با محبت کردن به یکدیگر و با خودیاری میتوانند چنان صفا و ایمانی در دلها به وجود آورند که خروارها پول و ثروت جای آنرا نگیرد.»(البته معنای این گفته ها تشویق به فقر نیست.)
همه چیز به چگونه نگریستن برمیگردد. گاهی داشتن ثروت و مادیات باعث اختلاف و بدبختی میشود، چنان که ویلیام جیمز در این باره میگوید: «آه اگر همه بشر همداستان شده، به این پشیز ناچیز آن قدرها اهمیت نمیدادند، چه هماهنگی لذتبخشی در دنیا حکمفرما می شد. اگر علاقه به پول و افتخارات این دنیایی از روی زمین برانداخته می شد چه قدر مردم با هم دوستانه زندگی میکردند؛ به نظر من این امر، درمان همه دردهاست.»
عوامل خوشبختی
«کسی که درصدد ساختن خانه ای است، قبل از ساختن، مقدمات آن را فراهم میسازد؛ زمین می-خرد، مصالح آماده میکند و طرح میریزد تا خانهی آیندهاش کاملا مطلوب و بیعیب باشد. در زندگی نیز باید از قبل، در انتخاب اعضای خانواده و چگونه ساختن زندگی آینده بسیار دقت کرد؛ اینها از مهمترین مسائلی است که سلامت و پایداری زندگی را تامین کرده و خوشبختی را به ارمغان میآورد.
در این بخش، برخی ملاکها برای شروع زندگی خوب، آورده شده است:
1. دقت در انتخاب همسر
اولین عامل خوشبختی در خانواده، دقت در انتخاب همسر است؛ زیرا ازدواج یک امر بسیار مهم و سرنوشت ساز است که کامیابی یا شکست در آن، در زندگی آینده تاثیر بهسزایی دارد.
امام رضا(ع) میفرماید: «به بندهی خدا فایده ای بهتر از همسر خوب نمیرسد که وقتی او را می بیند خشنودت سازد و در غیاب او از نفس خودش و مال شوهرش حفاظت کند.»
از این روایت به خوبی فهمیده می شود که یکی از عوامل خوشبختی در خانواده دقت در انتخاب همسر است زیرا انتخاب همسر مانند لباس خریدن، موقتی نیست. تو میخواهی یک عمر با او زندگی کنی و او را محرم راز خود قرار دهی، ممکن است در اثر عجله و عدم دقت کافی، ناچار شوی عمری را با ناراحتی و گرفتاری بگذرانی.
2. ایمان و دینداری
رسول خدا(ص) میفرماید: «هرکس با زنی برای مالش ازدواج کند خدا او را به همین امر واگذار می نماید و هر کس که برای جمالش ازدواج کند به چیزی میرسد که از آن کراهت دارد و هر کسی که برای دینداری ازدواج کند خداوند هر سه را برایش جمع می کند.»8
البته اسلام مخالف زیبایی و ثروت نیست، اما اگر امر دایر باشد بین دیندار و زیبا و یا دیندار و ثروتمند، دیندار مقدم است زیرا زن دیندار مایه سعادت و خوشبختی انسان است. رسول خدا(ص) میفرماید: «از سعادت و خوشبختی مرد آن است که زن صالح و پاکدامن داشته باشد.»10
3. عقل و هوش
عقل و زیرکی، یکی دیگر از عوامل خوشبختی در خانواده محسوب میشود. اداره و تداوم و پیمودن راه راست و حل مشکلات زندگی کار ساده ای نیست. همسر عاقل، امکانات خانواده و شرایط و اوضاع زندگی را خوب درک می کند و با توقعات بیجا و بلندپروازی همسرش را در فشار قرار نمیدهد. زوجین هر چه عاقلتر باشند بهتر می توانند همسرداری کنند و وسیله آسایش و خوشی همدیگر را فراهم سازند و از اختلافات و مشکلات بکاهند. همسر عاقل، گذشت و بردباری دارد و با بهانه های کوچک و جزیی زندگی را متلاشی نمیسازد.
در همین زمینه امام علی(ع) میفرماید: «با انسان احمق و نفهم ازدواج نکنید زیرا معاشرت با او بلایی است عظیم و فرزندانش نیز ضایع خواهند شد.»
4. تفاهم اخلاقی
چهارمین عامل خوشبختی در خانواده تفاهم اخلاقی است چون زن و شوهر باید یک عمر با هم زندگی کنند. اگر خوش اخلاق باشند زندگی آنها شیرین و دلپذیر و گرم و باصفا خواهد بود و با تفاهم اخلاقی مشکلات زندگی را حل و فصل خواهند کرد و برعکس اگر هردو یا یکی از آنها بداخلاق باشند زندگی بر هر دو نفر سخت و دشوار خواهد شد و چیزی نمی تواند تلخی آن را شیرین سازد. رسول خدا(ص) میفرماید: «اگر کسی به عنوان خواستگاری به نزد شما آمد که خلق و دینش را می پسندید، با او ازدواج کنید و اگر به این دستور عمل نکنید فتنه و فساد بزرگی در زمین به وجود خواهد آمد.»
«حسین بشار واسطی» میگوید: «به امام رضا(ع) نوشتم، یکی از خویشاوندان از دخترم خواستگاری کرده است اما بداخلاق است. امام فرمود: "اگر بداخلاق است دختر به او نده."16
5. عفت و پاکدامنی
از جمله عوامل خوشبختی در خانواده عفت و پاکدامنی است. اگر ما به روایات معصومان دقت کنیم به خوبی می فهمیم که آنان بر عفت و پاکدامنی تاکید فراوان میکردند.
رسول خدا(ص) می فرماید: "خداوند متعال میفرماید: «وقتی اراده کنم که خیر دنیا و آخرت را برای یک مسلمان جمع کنم، قلبی خاشع و زبانی ذاکر و تنی صابر بر بلا به او عطا میکنم و همسری به او میدهم که از نگاه کردن به وی شادمان شود و آن زن در غیاب شوهر از نفس خود و مال [دارایی] شوهرش نگهداری کند.»
6. اهداف مشترک
یکی دیگر از عوامل خوشبختی در خانواده، اهداف مشترک محسوب میشود. هر چه مشترکات میان افراد، افزایش یابد به همان مقدار امکان توافق، بیشتر می شود. وقتی دو انسان، علاقه ها و مشترکات فراوان دارند، امکان بیشتری برای همزیستی سالم دارند.
جمعبندی و نتیجه گیری
باید برای سعادت و خوشبختی در خانواده عوامل منطقی و درستی در دست داشته باشیم که بهترین عوامل، در آیات قرآن کریم و روایات معصومان(ع) بیان شده است. از آن جمله میتوان به: 1. دقت در انتخاب همسر 2. ایمان و دینداری 3. عقل و هوش 4. تفاهم اخلاقی 5. عفت و پاکدامنی 6. اهداف مشترک و 7. عمل صالح اشاره کرد.
این عوامل سبب سعادت و خوشبختی انسان در دنیا و آخرت میشود. باید به مرد و زن جوانی که میخواهند با هم ازدواج کنند توصیه شود در انتخاب همسر به این عوامل دقت کامل داشته باشند که چه کس را در دین و اسرار خود آگاه میسازند. مسلما یک همسر با ایمان، عاقل، بااخلاق و پاکدامن نمیتواند با یک همسر بیایمان، بیعقل، بداخلاق و خیانتکار و بیعفت ازدواج کند و عمرش را با بدبختی بگذراند.
پیام زن/
نظرات شما عزیزان: