برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان ندای وحی و آدرس nedayevahi.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
ظهور تکنولوژیهای نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی بوجود آمده است، بسیاری از کارکردهای خانوادهها را دچار اختلال کرده است. در مباحث آسیب شناختى نهاد خانواده، یکى از محورهاى مهم،
بررسی آسیبهای ناشی از تأثیر رسانههای جدید (اینترنت) بر خانواده – در بین رسانه های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، اینترنت از جذابیتها و امکانات فراگیری برخوردار است. این امر سبب شده است که این
میخواهید حرف، حرف خودتان باشد و فرزندتان همیشه به آنچه از او انتظار دارید، عمل کند اما در واقعیت اوضاع طور دیگری است؟ در مقابل نافرمانی کودکتان چه میکنید؟ داد و فریاد به راه میاندازید و بر سرش فریاد میزنید که: «چند بار گفتم لباسهایت را مرتب کن!»، «دیگر خسته شدم بس که گفتم اینقدر پای تلویزیون ننشین». اینها و سایر موارد مشابه ممکن است شما را خشمگین کند اما خودتان هم میدانید که خشونت در نهایت موجب اصلاح رفتار آنان نمیشود.
اینترنت، فضا نمیشناسد و دارای قلمرویی بدون مرز است. اینترنت عنصری کلیدی در کنار فرایند جهانی شدن است و دارای امکاناتی بدون محدودیت برای گشودن حوزههای جدید دانش و ارتباطات در دنیاست.
تفکر رایج دربارهی بازیهای رایانهای این است که همگی باعث ترویج خشونت میشوند و بر روی فرایند یادگیری کودکان تاثیرات منفی میگذارند. والدین هم معمولا علاقهی چندانی به تهیهی این بازیها ندارند. و با وجود اینکه آگاهیشان از این بازیها و ردهبندی و ویژگیهای آنها بیشتر از فرزندانشان نیست، با بیمیلی به تهیه و خرید آنها اقدام میکنند. این در حالی است که والدین باید دربارهی جزئیات بازیهایی که فرزندانشان به آنها علاقه دارند، کسب اطلاع کرده و از معایب و مزایای آنها هم باخبر باشند. این جمله که «بازیهای رایانهای هیچ فایدهای ندارند و بچهها نباید این بازیها را انجام دهند» برای هیچ کودک و نوجوانی قابل پذیرش نیست. در نهایت آنان بدون همراهی والدین و یا در کلوپهای بازی به انجام این بازیها مشغول میشوند. اما بازیهای رایانهای هم میتوانند فوایدی داشته باشند. چنانچه تولیدکنندگان این بازیها مسائل آموزشی و مؤلفههای رشد ذهنی کودکان و نوجوانان را در
حضور نوجوانان در شبکههای مجازی روز به روز درحال افزایش است. آنان زمان زیادی از وقت خود را در این فضا سپری میکنند. این موضوع باعث شده تا والدین با سوالاتی درگیر شوند؛ آیا باید نسبت به استفاده فرزندان از اینترنت و شبکههای اجتماعی نگرانی داشت؟ چه مسائلی نوجوانان را در شبکههای اجتماعی تهدید میکند؟ سطح این نگرانیها در کشور ما تا چه حدی است؟ اینها سوالاتی هستند که سعی داریم در این مقاله به آنها بپردازیم -آمارها چه میگویند؟
در مقاله قبل به خطرات و آسیبهایی که نوجوانان را در شبکههای اجتماعی تهدید میکند، اشاره کردیم. در این مقاله قصد داریم به روشهای مناسب برای جلوگیری از این آسیبها اشاره کنیم. اساتید و صاحبنظران در قالب مدلهای مختلف راهکارها و توصیههای جامعی ارائه دادهاند. این راهکارهای در قالب توصیهها و اقدامات اجرایی و رویکردهای برنامهای و مستمر قابل بررسی هستند. این راهکارها را میتوان در قالب شش بند مطرح نمود:
نقش ابزارهای کنترل والدین در تنظیم رژیم مصرف کودکان
ضرورت استفاده از ابزارهای کنترل والدین یکی از مباحث مهم در سواد رسانهای، تنظیم رژیم مصرف رسانه است. این موضوع در رابطه با کودکان و نوجوانان از اهمیت بیشتری برخوردار است، چرا این گروه مستعدترین گروه کاربران برای استفاده غیر مناسب یا اعتیاد به فضای مجازی هستند. علاوه بر این کودکان در برابر آسیبهای محتوایی و انواع مخاطرات امنیتی فضای مجازی بسیار آسیبپذیر هستند.
مدتی است که کارشناسان خانواده این هشدار را دادهاند که فضای مجازی جایگزین خانواده شده است. یعنی اعضای خانواده به جای جمع شدن دور هم و مشارکت در فعالیتهای مختلف در محیط خانه، در فضای مجازی پرسه میزنند و روز به روز ارتباطات خانوادگی ضعیفتر میشود. این در حالی است که میبایست خانواده فضایی صمیمانه برای همدلی افراد و بیان نظرات و تعامل اعضای آن با یکدیگر باشد. چرا فضای مجازی به حضور در محیط خانواده ترجیح
اولین کاری که خیلیها بعد از بیدار شدن از خواب انجام میدهند، سر زدن به گوشی است. آنها لایک کردن مدام عکسها و پیامهایی که مضمون و زیباییشان چندان هم مهم نیست اما تعدادشان ممکن است به صدها عکس و متن برسد را وظیفه خود میدانند. به همین ترتیب آخرین کار روزانهشان بعد از مسواک زدن و رفتن به تختخواب هم چک کردن گوشی است. آنها میترسند که مبادا از خبری و یا اتفاقی و یا حتی عکسی که هر لحظه احتمال دارد منتشر شود، جا
در رستوران نشسته بودیم و منتظر سرو غذا که چشمم به میز کناری افتاد، پسر بچهای شش هفت ساله، در حالی که تبلتش در کنار دستش بود و به طور جالبی مات صحنههای هیجانانگیز آن، غذا میخورد... پس از صرف غذا از رستوران خارج شدم، هنوز خیلی دور نشده بودم که دیدم که آن خانواده هم از رستوران خارج شدند و به سمت اتومبیلشان حرکت کردند، جالب این که در حین راه رفتن هم پسرک، چشم از تبلتش بر نمیداشت و مادرش دستش را گرفته بود تا زمین نخورد!
بسیاری از والدین درباره استفاده زیاد فرزندانشان از تلفن همراه و تبلت و هدر دادن زمانشان در فضای مجازی ابراز نگرانی کردهاند. آنها میدانند این وضعیت نادرست و شاید حتی خطرناک باشد اما نمیدانند چه راهحلی برای رفع این مسئله به کار گیرند. گاهی گرفتن گوشی موجب گریه و ناآرامی کودک میشود و والدین برای آرام کردنش، گوشی همراه را به او بازمیگردانند. این رفتار شاید در همان لحظه بتواند کودک را ساکت کند اما باعث میشود که او برای رسیدن به خواستههای غیرمنطقیاش مدام از این ابزار استفاده کند. کودکانی با سنین بالاتر نیز با لجبازی و پرخاشگری والدین را مجبور میکنند تا در مقابل استفاده زیادشان از فضای مجازی سکوت کنند. پدر و مادرهای امروزی این سوال را میپرسند که چه باید کرد؟ و راهحل مناسب چیست؟ یکی از اولین توصیههای مشاوران خانواده درسا برای ایجاد مدیریت زمان در استفاده از تبلت و گوشی تلفن همراه توسط بچهها، قانونگذاری در خانه است.
پیش از شکلگیری و گسترش فناوری و ابزارهای وابسته به آن، ارتباطات اجتماعی افراد را زمان و مکان محدود میکرد. تصور گفتوگو در همین لحظه با کسی در آن سوی کرهی زمین، تصوری غیر قابل باور بود. نوجوانان جز با افرادی که در مدرسه، محله و یا مکانهای پیرامونشان ملاقات میکردند، دوست نمیشدند و دایره ارتباطات آنان محدود و کوچک بود. اما امروزه فضای مجازی بعد مسافت را از میان برداشته، بیمکانی این دنیای گسترده موجب شده تا
(نفر اول) سلام! ؟ الو! جواب نمیدی؟ سلام کردم. چقدر عکس پروفایلت باحاله! کجاست؟ (نفر دوم) سلام. آره. خودم عکسشو گرفتم. (نفر اول) واقعا! عالیه! پس لازم شد چند تا عکس ازم بگیری? راستی اسم من سیاوشه. اسم تو چیه؟
شما از آن دسته والدینی هستید که فرزندتان را با گوشی یا تبلت تنها میگذارید تا به کارهایتان برسید یا فکر میکنید فرزندانتان را در فضای مجازی به درستی همراهی میکنید؟ این مقاله به شما کمک میکند ضرورت همراهی، موقعیت خودتان در این همراهی و راههای همراهی با فرزندانتان در فضای مجازی را بشناسید.
ممکن است توی مترو باشیم یا توی تاکسی و ترافیک شدید باشد، ممکن است در سفر باشیم و منظره برای تماشا کردن آنقدرها هم جذاب نباشد، ممکن است در اتاق انتظار مطب پزشک باشیم و حوصلهمان از این همه انتظار سر رفته باشد. به خودمان بگوییم کاش میتوانستم کتابی که مشغول خواندنش هستم را با خودم بیاورم. بعد یادمان میآید که آن کتاب ششصد صفحهای را نمیشود به راحتی اینطرف و آنطرف برد! درست است که بیکاریم و زمانمان دارد تلف میشود اما نمیشود یک کتاب قطور را با خودمان همهجا حمل کنیم! ولی فناوری در این شرایط به کمکمان آمده است. ما میتوانیم یک کتاب ششصد صفحهای را یکجا در تلفن همراهمان داشته باشیم و در هر موقعیتی به جای هدر رفتن زمان، مطالعه کنیم. برای آدمهای اهل کتاب پیدا کردن زمانهای کوتاه خواندن هم مغتنم است و هم لذتبخش!
شاید در سالهایی نه چندان دور، استفاده کردن یا استفاده نکردن از ابزارهای دیجیتال و ورود یا عدم ورود به دنیای فناوری، یک انتخاب بود. اما امروزه، ابزارهای دیجیتال جزء لاینفک زندگی بشر است و در قالبهای گوناگونی ایجاد وابستگی کرده و تأثیر به سزایی در تغییر سبک زندگی داشته است. در همین زمینه، تلفنهای هوشمند به عنوان یکی از ابزارهای دیجیتال قدرتمند، پویا، در دسترس و دائم در حال تغییر بر روی فرهنگ و کیفیت زندگی و شخصیتی افراد، تأثیرات قابل تأملی دارد. این ابزار قدرتمند بخشی از زندگی همهی ماست و حتی اگر بپذیریم که میتوانیم سهم آن را در زندگی خود کم یا زیاد کنیم، حذف کردنش از زندگی چیزی نزدیک به محال است و به لحاظ منطقی نیز پاک کردن صورت مسئله راه درستی برای حل مشکل نیست. زیرا این ابزار همانند یک شمشیر دو لبه است. به این معنی که به میزان مضر بودن میتواند مفید بوده و عامل پیشرفت فردی و اجتماعی باشد و آنچه میتواند در این تقابل سهم تأثیر بیشتری داشته باشد، فرهنگسازی و افزایش آگاهی است.
استفادهی بیرویه از هرچیزی اعتیاد است و مصرفکننده معتاد نامیده میشود. اینکه روزمان را با فضای مجازی به شب گره بزنیم و سرمان همیشه به این فضا گرم باشد و دائماً در آن حضور داشته باشیم، یعنی باید نگران شویم و یک تست اعتیاد به فضای مجازی از خودمان بگیریم. البته ناگفته نماند که آدمهایی که بنا بر شرایط شغلی و زندگیشان با هدف انجام کار و یا تحقیق و پژوهش ساعات زیادی از اینترنت استفاده میکنند را نمیتوان معتاد نامید. اعتیاد زمانی شکل میگیرد که فرد رابطه خود را با واقعیت از دست میدهد و در فضای خیالی خودش زندگی میکند و نمیتواند با زندگی روزمره ارتباط برقرار کند.
فضای مجازی با همه فرصتهایی که برای کاربران ایجاد مینماید، آسیبهای مخربی نیز برای خانواده و بخصوص برای کودکان به همراه دارد. یادگیری روشهای امن ماندن در فضای مجازی امری بسیار مهم و ضروری برای حفظ سلامت روحی و روانی خانواده است. امروزه ثابت شده است هر چقدر که سازمانهای ذیربط در جهت افزایش امنیت بکوشند، باز هم در صورت عدم رعایت موارد ایمنی بزرگترین ضربهها به کاریران وارد خواهد شد چرا که مجرمین سایبری با پیچیده شدن لایههای امنیتی شرکتها و سازمانها و افزایش قدرت تجهیزات امنیتی برای رسیدن به اهداف خود به سراغ کاربران آمدهاند. در این راستا خانواده میتوانند با رعایت 6 نکته مهم تا حدود زیادی امنیت خود را تأمین نمایند. در ادامه این راهکارها تشریح خواهند شد: -شناخت تهدیدات و آسیبهای فضای مجازی لازم است کاربران فضای مجازی از آسیبها و تهدیدات فضای مجازی شناخت کاملی داشته باشد، والدین باید این آسیبها را شناخته و به کودکان خود آموزش بدهند. از جمله خطرات این فضا میتوان به وجود ویروسها، بد افزارها، هکرها، افراد سودجو و ... اشاره نمود. همچنین احتمال آسیبهای روحی، روانی و جسمی مختلفی برای کاربران در این فضا وجود دارد. -افزایش سواد رسانهای خانواده به زبان ساده سواد رسانه قدرت درک و فهم پیامهای موجود در محتواهای رسانهای است که به کاربر کمک میکند تا هدف و منظور تولید کننده پیام را درک کند و بتواند با شناخت روشهای اقناعی به کار رفته در آن، پیام پنهان در یک محتوای رسانهای را دریابد. با افزایش سواد رسانهای خانواده میتوان امیداوار بود که مجرمین سایبری نتوانند به راحتی با استفاده از تکنیکهای مهندسی اجتماعی بر قربانی نفوذ و اطلاعات مهم او را به سرقت ببرند. -رعایت مسائل امنیتی و فنی فضای مجازی با پیشرفت تکنولوژی شمار بدافزارها، باج افزارها و ... در فضای مجازی به شدت افزایش یافته است. این موضوع میتواند با کوچکترین بیاحتیاطی بزرگترین ضربهها را به شما وارد کند. در این خصوص شما میتوانید با رعایت برخی مسائل و استفاده از ابزارهای ساده ولی کاربردی تا حد ممکن این تهدیدات را خنثی نمایید، از جمله؛ ۱-گذاشتن گذرواژه مناسب: برای عدم نفوذ به اطلاعات شخصی و سوءاستفاده از آن باید بر روی ابزارها و برنامههای مهم گذرواژههای مناسب (حداقل 8 کاراکتر، استفاده همزمان از حرف، عدد و علامت و ...) گذاشت. ۲-رمزگذاری دادههای مهم: در صورتی که دادههای مهم مانند عکسهای خصوصی و یا اطلاعات بانکی دارید، میتوانید از ابزارهای مختلف مانند bitlocker، winrar و... استفاده نمایید. ۳-نصب آنتی ویروس: اولین و مهمترین اقدام در استفاده از هر گونه ابزار دیجیتال، نصب و استفاده از آنتی ویروس میباشد. آنتی ویروسهای مختلفی در بازار وجود دارد. ولی نکته مهم استفاده از نسخه اصلی یک ضد بدافزار است. چرا که استفاده از نمونههای غیراصل به دلیل عدم بروزرسانی کارایی نرمافزار را به شدت کاهش میدهد و میتواند خطرآفرین هم باشد. ۴-نصب نرمافزار از سایتهای معتبر: نرمافزارها را از سایتهای معتبر مانند درسا بازار که اعتبار آنها مورد تأیید است، دانلود نمایید. همچنین در نصب این نرمافزارها سطح دسترسیهایی که برای شروع به کار نیاز است را بررسی کنید. ۵-بهکارگیری برنامههای ضد جاسوسی: جاسوسافزارها در پی جمعآوری اطلاعات رایانه یا موبایل شما هستند که ممکن است خودشان را در یک نرمافزار محبوب مانند تلگرام مخفی نمایند. برای مقابله با جاسوسافزارها که امروزه در فضای مجازی همهگیر شدهاند، نصب برنامههای ضد جاسوسی بسیار مهم است. اگر از یک نسخه Internet Security استفاده کنید علاوه بر ضد بدافزار از یک برنامه ضد جاسوسی هم برخوردار میشوید. ۶-برنامههای ضد باجافزار: بسیاری از ابزارهای دیجیتال هدف حملات باجافزاری قرار میگیرد. فرض کنید کلیه اطلاعات مهم و عکسهای شخصی شما در رایانه است که ناگهان با پیغامی مبنی بر پرداخت پول در عوض رمزگشایی اطلاعاتتان مواجه میشوید. «وانا کریپت» از نمونههای جدید این باجافزارها میباشد. شما میتوانید با نصب ضد باجافزارها و بروزرسانی آن از این اتفاق جلوگیری نمایید. ۷-تنظیمات امنیتی تلفن همراه و رایانه: هر ابزاری دارای تنظیماتی میباشد که اگر درست انجام نشود ممکن است افراد سودجو بتوانند از آن سوءاستفاده بنمایند. مانند تنظیمات remote desktop و ... ۸-تهیه نسخه پشتيبان: برای اطمینان از اینکه اطلاعات شما در امنیت باشد، بهتر است از کلیه دادههای خود پشتیبان تهیه کرده و آن را در فضایی مستقل مانند یک حافظه جانبی یا رایانه جداگانه ذخیره کنید.