(احکام طهارات)
ب:غسل
1)عدم جوازتجدید نیّت غسل در اثنای آن مگرازباب احتیاط به شرطی که منجربه وسواس نشود
س) آیا در اثناء غسل میتوان دوباره نیّت همان غسل را کرد و از نو شروع کنیم؟
ج) اگر غسل باطل نبوده است، مشروع نیست مگر بخواهد احتیاط کند که در این صورت میتواند در میان غسل دوباره اعضای شسته شده را به نیّت غسل احتیاطاً بشوید به شرط آن که منجر به وسواس نشود.
2)عدم لزوم جاری شدن آب ازبالا به پایین در غسل
س. آیا در غسل مانند وضو باید آب را از بالا به پایین ریخت؟
ج. لازم نیست.
3)شرط نبودن جریان آب بر بدن ،هنگام غسل
س. در غسل کردن آیا باید آب روی بدن جاری شود یا این که میتوان دست را خیس کرده و با دست خیس غسل کرد؟ اگر جواب سؤال بالا مثبت است آیا باید تری دست بیش از اعضای غسل باشد؟
ج. ملاک، صدق شستن بدن به قصد غسل است و جریان آب بر بدن شرط نیست و باید طوری باشد که معلوم شود بدن بسبب آبِ غسل شسته شده است.
4)جواز انجام یک غسل به چند نیت
س. آیا میتوان یک غسل را به چند نیّت انجام داد؟ مثلاً غسل روز جمعه، غسل جمعه و جنابت را با هم انجام داد و یک غسل کنیم؟
ج. اشکال ندارد.
5) صحت غسل در زیر باران
س) غسل در زیر باران صحیح است؟
ج)غسل ترتیبی اشکال ندارد.
6)صحت غسل درصورت وقوع حدث اصغر در اثناء غسل
س) آیا حدث اصغر در اثنای غسل باعث باطل شدن غسل میگردد؟
ج) حدث اصغر در اثنای غسل به صحّت غسل ضرر نمیرساند و لازم نیست که غسل از ابتدا شروع شود، ولی در غسل جنابت چنین غسلی کفایت از وضو برای نماز و سایر اعمالِ مشروط به طهارت از حدث اصغر نمینماید.
7)نبودحمام دلیل بر ترک غسل نمی شود
س. سربازی هستم که در یکی از پادگانها خدمت میکنم، با توجه به اینکه برای ما استحمام محدودیت دارد حدود شش روز با عذر شرعی و تیمم نماز را به جا آوردم. آیا نماز من صحیح است یا نه؟
ج. با توجه به اینکه برای غسل حتماً لازم نیست که از حمام استفاده شود بلکه میتوان با یک پارچ آب سر و گردن، بعد طرف راست و بعد طرف چپ بدن را غسل داد اگر واقعاً آبی برای غسل نبوده یا برای غسل وقت کافی نبوده، تیمم صحیح و نماز با آن هم بیاشکال است و الا کافی نیست.
8)جوازغسل مستحبی برای حائض
س) حکم غسل مستحبی مانند غسل جمعه از حائض؟
ج) مانع ندارد، بلکه مستحب می باشد.
9)ضرورت رفع مانع مانندناخن مصنوعی برای غسل ولو با صرف هزینه ممکن
س)اگر کسی ناخن مصنوعی بکارد، برای وضو و غسلش چه باید بکند؟
ج) در صورت کاشت ناخن، برای وضو و غسل باید مانع ـ ولو با صرف هزینه ممکن ـ برطرف گردد و چنانچه میداند امکان برطرفکردن آن نیست و یا رفع آن با مشقّت غیر قابل تحمّل همراه بوده و یا ضرر قابل توجهی دارد، در وقت نماز باید وضو یا غسل را انجام دهد سپس مبادرت به این کار کند و وضو و غسلهای بعدی را باید بهصورت جبیره انجام دهد(یعنی با دست مرطوب مانع را مسح نماید)؛ اما در صورتی که امکان برطرف کردن آن ـ ولو در روزهای بعد ـ باشد و برطرف نکند، وضو و غسل جبیره باطل خواهد بود.
10)عدم کفایت غسل -غیرازغسل جنابت - ازوضو
س)آیا غسل روز جمعه پس از اذان ظهر برای نماز جمعه مجزی از وضو هست یا خیر؟
ج)فقط غسل جنابت آن هم در صورت تحقق جنابت کفایت از وضو می کند ولی سایر غسلها ـ از جمله غسل جمعه ـ کفایت از وضو نمی کنند.
11)بطلان غسل ووضو باآب غیر مجاز
س)اگر شخصی از انشعاب غیر مجاز اب لوله کشی شهری استفاده کند حکم غسل ووضوونماز او چیست؟
ج)در فرض مذکور حکم غصب را دارد و وضو و غسل با آن صحیح نیست.
12)ضرورت رفع موانع هنگام وضووغسل
س)جوهر خودکار و رنگ گردو و رنگ حنا و رنگ ماژیک مانع غسل و وضو و به طور اعم طهارت هست یا نه ؟ ج)اگر مانع رسیدن آب به پوست بدن شوند باید در هنگام وضو یا غسل بر طرف شوند و تشخیص آن به عهده مکلف است.
13)ضرورت اعاده نمازهایی که باحالت جنابت خوانده شده است
س) شخصى که بعد از جنابت، غسل خود را به طور باطل و اشتباه انجام مىدهد، با توجه به جهل او به این مسأله، نمازهائى را که با این غسل مىخواند، چه حکمى دارند؟
ج) نماز با غسل باطل، باطل است و باید اعاده یا قضا شود.(اجوبه، سؤال 196)
ثواب زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی
ثواب الأعمال عن محمّدِ بنِ يحيى العَطّار [ عن رجلٍ]مِن أهلِ الرَّيّ: دَخَلتُ على أبي الحسَنِ العَسكرِيِّ عليه السلام فقالَ : أينَ كُنتَ؟ فَقُلتُ : زُرْتُ الحُسينَ عليه السلام ، قالَ « أما إنّكَ لو زُرْتَ قَبرَ عبدِ العظيمِ عِندَكُم لَكُنتَ كَمَن زارَ الحُسينَ بنَ عَلِيٍّ عليهما السلام»
ثواب الأعمال ـ به نقل از محمّد بن يحيى ـ : يكى از اهالى رى گفت : خدمت امام هادى عليه السلام مشرّف شدم . حضرت پرسيد : كجا بودى؟ عرض كردم : به زيارت حسين عليه السلام رفته بودم . حضرت فرمود : بدان كه اگر قبر عبد العظيم در شهر خودتان را زيارت كنى ، همچون كسى باشى كه حسين بن على عليهما السلام را زيارت كرده باشد . (ثواب الأعمال و عقاب الاعمال شیخ صدوق (ره) ترجمه مرحوم علی اکبرغفارى (ره) ، صفحه 223، میزان الحکمة جلد 5 صفحه 128، کامِلُ الزیارات ابن قولویه قمی (رضوان الله تعالی علیه ) ومستدرك الوسائل، ج3، ص616)
دریافت نشریه موازین شماره 204 (مخصوص چاپ)
نظرات شما عزیزان: