شرایط روزه داری صحیح و مورد قبول
روزه در اسلام و یا صیام آن است که انسان در تمام طول روز یعنی از اذان صبح تا اذان مغرب با قصد اطاعت از فرمان خدا، از چیزهایی که روزه را باطل می کنند مانند خوردن، آشامیدن و موارد دیگر اجتناب کند. روزه از آداب مذهبی و اسلامی است که برای تقرب به خدای متعال، آمادگی برای مراسم مذهبی، کفاره سرپیچی از قوانین مذهبی، پالایش بدن برای درک امور معنوی کاربرد دارد. مهمترین فایده روزه،تمایل انسان به پدید آوردن شرایط جسمی و روانی از نوع زاهدانه است که وسیله ای برای برقراری رابطه میان انسان و خدا ایجاد می کند در نتیجه با بالا بردن جایگاه نیازهای معنوی، خواسته های مادی را کمتر می کند.
انواع روزه و شرایط صحیح روزه داری
1- معنای روزه
- در طلوع فجر (وقت وجوب امساک برای روزه گرفتن) فرقی بین شب های مهتابی و غیرمهتابی نیست.(اجوبه الاستفتاءات، س 354)
- مقتضی است که مؤمنین محترم "ایدیهُمُ الله تعالی " جهت رعایت احتیاط در امساک روزه، همزمان با شروع اذان صبح از رسانه ها برای روزه امساک کنند. (اجوبه الاستفتاءات، س 362)
- رگاه برای روزه دار اطمینان حاصل شود که اذان از هنگام داخل شدن وقت شروع شده جایز است به صرف شروع اذان، افطار نماید و صبر کردن تا پایان اذان لازم نیست.(اجوبه الاستفتاءات، س 360)
- معیار شرعی در مورد وقت روزه، فجر صادق است نه کاذب، و احراز آن موکول به تشخیص مکلف است. (اجوبه الاستفتاء ات، س 351)
2- انواع روزه:
- ملاک تاثیر روزه در ایجاد بیماری یا تشدید آن و عدم قدرت بر روزه گرفتن، تشخیص خود روزه دار نسبت به خودش است، بنابراین اگر پزشک بگوید روزه ضرر دارد، اما او با تجربه دریافته است که ضرر ندارد باید روزه بگیرد، همچنین اگر پزشک بگوید روزه ضرر ندارد ولی او بداند روزه برایش ضرر دارد یا خوف ضرر داشته باشد نباید روزه بگیرد.(اجوبه الاستفتاءات، س 753)
- شخصی که روزه گرفتن برای سلامت او ضرر دارد یا ترس از ضرر داشته باشد نباید روزه بگیرد و در صورت گرفتن روزه ، روزه او صحیح نبوده و حرام است . خواه این یقین و خوف از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته پزشک امین یا از منشأ عقلایی دیگر.(اجوبه الاستفتاءات، س 751، 753 و 755)
- هر گاه عقیده اش این بود که روزه برای او ضرر ندارد و روزه گرفت و بعد فهمید روزه برای او ضرر داشته باید قضای آن را به جا آورد. (اجوبه الاستفتاءات، س 751)
- اگر زنان باردار یا شیرده بترسند که روزه برای خودشان یا کودک ضرر داشته باشد، شکستن روزه بر آنها واجب است؛ گرچه قضای روزه نیز بر گردن آنهاست.
3- روزه های واجب
4- شرایط وجوب روزه
- بلوغ
- عقل
- قدرت
- بی هوش نبودن
- مسافر نبودن
- حایض و نفسا نبودن
- ضرری نبودن روزه
- حرجی نبودن روزه
برای افرادی روزه گرفتن واجب است که شرایط ذکر شده را دارا باشند .به همین دلیل روزه گرفتن بر کودک نابالغ، دیوانه، بیهوش، فردی که توانایی گرفتن روزه ندارد، مسافر، زن حایض و نفسا، کسی که روزه برای او ضرر یا حرج (مشقت زیاد) دارد واجب نیست. (اجوبه الاستفتاءات، س 357، 732، 735، 736، 739، 742، 745، 747، 748، 749، 751، 752، 753، 754، 755، 756 و 757)ـ
افراد نباید به دلیل ضعف بدن روزه خود را باطل نمایند اما اگر شدت ضعف به اندازه ای باشد که تحمل آن مشکل شود می تواند روزه خود را بخورد. علاوه بر این اگر روزه برای او ضرر داشته باشد و یا ترس از ضرر مانع از روزه گرفتن شود می تواند روزه نگیرد. بنابراین دخترانی که به سن بلوغ ـ که بنا به نظر مشهود همان تکمیل نه سال قمری است
چمی رسند واجب است روزه بگیرند و ترک آن به صرف دشواری، ضعف جسمانی و مانند آن جایز نیست. ولی اگر برای آنها ضرر داشته و تحمل آن برای ایشان همراه با مشقت زیاد باشد می توانند افطار کنند. (اجوبه الاستفتاءات، س 731 و 732 و استفتا از دفتر معظم له، باب روز، م 24)
5- شرایط صحت روزه
6- نیت روزه
2- زمان نیت:
* اگر اول شب نیت کرد که فردا روزه بگیرد و پس از آن به خواب رفت و تا بعد از اذان صبح بیدار نشد یا سرگرم کاری بود و از فرارسیدن صبح غافل بود، و پس از آن توجه یافت، روزه او صحیح است.(استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م 5)
- کسی که گرفتن روزه قضای ماه رمضان بر عهده دارد اگر به نیت روزه مستحب ، روزه بگیرد، به جای روزه قضایی که بر عهده اش هست محسوب نمی شود.(اجوبه الاستفتاءات، س 816)
- کسی که نمی داند روزه قضا برعهده دارد یا نه، اگر به نیت آنچه که شرعا مأمور به آن است اعم از روزه قضا یا مستحبی، روزه بگیرد و در واقع روزه قضا بر عهده اش باشد به عنوان روزه قضا محسوب می شود.(اجوبه الاستفتاءات، س 815)
مفطرات روزه
- خوردن و آشامیدن
- قی کردن عمدی
- رساندن غبار غلیظ به حلق (بنابر احتیاط واجب)
- جماع (آمیزش جنسی)
- باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح
- دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین(ع) (بنابر احتیاط واجب)
- فرو بردن تمام سر در آب (بنابر احتیاط واجب)
- اماله (تنقیه) کردن با مایعات
- استمنا (خود ارضایی جنسی)
نکات مهم در مورد مفطرات روزه
کفاره ی افطار عمدی روزه ی ماه رمضان
1. وجوب کفاره و موارد آن
2. مقدار کفاره و کیفیت آن
نظرات شما عزیزان: