کوهها
سوره انبیا 31
(( وَجَعَلْنَا فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَن تَمِيدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا فِيهَا فِجَاجًا سُبُلًا لَعَلَّهُمْ يَهْتَدُونَ ))
(( و در زمین، کوههای ثابت و پابرجایی قرار دادیم، مبادا آنها را بلرزاند! و در آن، درهها و راههایی قرار دادیم تا هدایت شوند! ))
دانشمندان به این نتیجه رسیده ان که ریشه کوهها برروی سطح زمین نمیباشد بلکه در زیر زمین میباشد مثلا کوه اورست ارتفاع قله ان در حدود ۹ کیلومتر از زمین میباشد و ریشه ان طولی در حدود ۱۲۵کیلومتر دارد. کوهها بر اثر حرکت و تصادم تکههای بزرگ پوسته زمین به وجود میایند.
و قتی دو لایه با هم برخورد میکنند لایه قویتر در زیر ان یکی قرار میگیرد و از لایه بالای کوه ئشکل میگیرد.
زلزله و خروج مواد مذاب
سوره زلزله 1 و 2
(( إِذَا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزَالَهَا وَأَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقَالَهَا ))
(( هنگامی که زمین شدیدا به لرزه درآید، و زمین بارهای سنگینش را خارج سازد! ))
فورانهای آتشفشانی معمولا براساسی شکل دهانهای که از آن فوران صورت میگیرد، محل قرارگیری دهانه در کوه آتشفشان، شکل و نوع مخروط اتشفشان و بالاخره خصوصیات عمومی فوران (آرام یا شدید-انفجاری یا غیر انفجاری) طبقه بندی میشوند.
گدازههای اسیدی به علت درصدSio۲ بالا و درجه حرارت نسبتا پایین دارای (ویسکوزیته) بالا و سیالیت پائین بوده و در نتیجه به صورت انفجاری همراه با مواد پرتابی میباشد. اما در گدازههای باریک به علت درصدSio۲پائین و درجه حرارت نسبتا بالا، گرانروی پائین بوده و سیالیت افزایش مییابد و در نتیجه مواد پرتابی با مقدار کم و فوران آرام انجام میشود.
نظرات شما عزیزان: